Slik styrker konflikter parforforholdet

Vi ønsker gjerne at et parforhold skal handle utelukkende om gode opplevelser og følelser.

For svært mange varsler konflikter uro og ubehag, noe vi helst ønsker å unngå for å ikke kjenne på tøffe følelser sammen med partneren.

Fobi mot konflikter

Alt for ofte tar vi konflikter som et tegn på at parforholdet ikke er godt nok, at noe er fundamentalt galt og at valget av partner var feil.

– En slik fobi mot konflikter betyr imidlertid at våre forestillinger om konflikter er feil og misvisende, sier Steinar Ulvestad, psykolog ved Psykologtilbud.no.

Tar vi derimot et skritt tilbake og tenker oss om, ser vi at det er etter uoverensstemmelser og meningsutvekslinger vi opplever å kjenne en annen person bedre, forklarer psykologen.

Konflikter som et positivt varsel

– Ofte har vi en større følelse av trygghet og handlingsrom etter vi har forsonet oss. Denne veien koster utvilsomt noe, men det er den som bringer oss nærmere hverandre, sier Ulvestad.

Ulvestad foreslår at vi heller gir oss muligheten til å se konflikter som et varsel på at positive fremskritt er mulig:

At det er potensial for gode tilpasninger og nye innsikter.

At det er en mulighet til å vokse i kjennskap til hverandre.

– I en del tilfeller drives mulighetene frem av en energi (skuffelser, frustrasjon, irritasjon) som gjør oss i stand til å se behovene som har blitt oversett. Denne energien heter «konflikt», sier han.

Les artikkel her:

http://www.klikk.no/helse/velvare/sexogsamliv/article924703.ece